Svalbard

Upp mott Arktis ligger ögruppen Svalbard som faktiskt tillhör Norge. Totalt bor det bara drygt 2 500 människor på de olika öarna. Den största ön är Spetsbergen och här ligger även staden Longyearbyen som är administrativt centrum. Idag har Svalbard kommit att bli ett populärt turistresemål och då mest för den fantastiska naturen.

Klimat

Anledningen till att det bor så få människor på Svalbard är det karga och ogästvänliga klimatet. Detta väder brukar man kalla för arktiskt, vilket betyder att medeltemperaturen varje månad ligger under + 10 °C. Längden på dag och natt skiljer mycket beroende på årstid. Från slutet av aprilmånad går solen faktiskt inte ned alls och från oktobermånad stiger faktiskt inte solen upp. De kallaste månaderna om man ser till medeltemperaturen är december till mars.

Djurliv

Runt om Svalbard finns det valar som simmar förbi.

Trots det karga klimatet på Svalbard finns det flera däggdjursarter som till exempel ren, fjällräv och isbjörn. Just isbjörnen har samliga som bor på Svalbard mycket stor respekt för. Detta fantastiskt ståtliga djur kan vara mycket farligt för människan och skall man färdas ute i naturen utanför de stora byarna så har många med sig ett eget gevär. Det har flera gånger skett attacker mot människor och ibland har det slutat mycket illa. Isbjörnen kan röra sig över stora sträcker men lever för det mesta på de stora isarna. Tidigare räknade man att det fanns drygt 3 000 individer i området runt Svalbard. Renen som man hittar här är speciell för området och finns inte någon annanstans. Den skygga fjällräven kan dock vara betydligt svårare att se då den försöker undvika all mänsklig kontakt. Tittar man på andra djur som lever i vattnet finns många olika sälarter även om bestånden håller på att minska. Några av de arter som finns är blåssälen, grönlandssälen, knubbsäl, storsälen och vikaren. Den mest sällsynta av dessa är blåsälen. Valfångst har tidigare varit en viktig inkomstkälla. 

Växtliv

 

Växlivet är dominerat av de arter som kan klara av det arktiska klimatet. Några av de vanligaste arterna är bräckor, polarvide, fjällsippa, kantljung och ängsull. Om man ser till buskväxter är dvärgbjörk den största men denna finns endast i ett mycket begränsat antal. I de inre dalarna bildar mossa den mesta av växtligheten och ligger i stora täcken.

Turism

De sista åren har det blivit allt mer populär att åka till Svalbard som turist och uppleva det mycket karga landskapet. Många har säkert drömt om att få se en vild isbjörn med egna ögon. Även om djuret kan vara livsfarligt för människor så finns det en lockelse. I Sverige har vi våra varningsskyltar för älg medan på Svalbard finns motsvarande skyltar med isbjörnar. Den internationella flygplatsen på Svalbard ligger på Spetsbergen och vid staden Longyearbyen. Många av de turister som kommer har köpt paket där det ingår båtturer och olika utflykter med guide. Denna resform är klart enklast och du får maximalt ut av din resa.

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/svalbard/