Sevärdheter i Oslo

Om du besöker Oslo för första gången finns det massor att se och upptäcka. Många sevärdheter i Oslo ligger på eller i närheten av avenyn Karl Johan. Längs denna berömda gata är det alltid fullt med folk och turister. Du hittar bland annat det kungliga slottet där Norges regent finns. Nere i hamnen ligger Rådhuset och den berömda Akershus fästning. Landets riksdag som heter Stortinget ligger även den bredvid Karl Johans gate.

Kungliga slottet

Det kungliga slottet är regentens residens i Norge. Idag har det kommit att bli en av Oslos mest kända landmärke. Avenyn Karl Johans gate kommer ifrån öst. Slottet kom till på order av kung Karl III Johan, men det stod faktiskt först färdigt 1849. Arkitekten bakom denna skapelse var en dansk vid namn Hans Ditlev Franciscus von Linstow. 

Akershus fästning

Vid Akersneset ligger den ståtliga byggnaden Akershus fästning. Den kom till på medeltiden som en kungaborg. Men på 1600-talet genomgick den stora ombyggnationer i renässansstil. Själva materialet är kalksten och tegel. Idag hittar man här två olika museum, Forsvarsmuseet och Norges Hjemmefrontmuseum.

Akershuskaien

Rådhuset

Den politiska makten för Oslo sitter i Rådhuset mitt i centrala Oslo. Byggnaden är ritad av de två arkitekterna Arnstein Arneberg och Magnus Poulsson. Man började bygget på 1930-talet men på grund av andra världskriget så kunde man först bli klar på 1950-talet. Det är i Rådhusets festhall som Alfred Nobels fredspris utdelas varje år.

Vigelandsparken

För den kulturellt intresserade så kan det rekommenderas att besöka Vigelandsparken. Här finns många skulpturer av Gustav Vigeland. Inträdet är gratis och därmed har det kommit att bli en av Oslos mest besökta sevärdheter. Det finns en utstakad promenad på cirka 1 kilometer och då har man sett många av de fantastiska verken. Man har indelat Vigelands skulpturer i fem enheter, vilka är; Hovedportalen, Broen med barneplassen, Fontenen, Monolittplatået och Livshjulet. Lättaste sättet att ta sig hit är att åka till Majorstuen stasjon med buss alternativt metro.

Stortinget

Norges motsvarighet till Sveriges riksdag kallas för Stortinget. Denna byggnad ligger på den berömda paradgatan Karl Johan mitt i centrala Oslo. Stortinget kom till i början av 1800-talet och idag finns det 169 ledamöter fördelat på 19 valkretsar.

Karl Johans gate 22

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/oslo/sevardheter-i-oslo/