Oslo flygplats – Gardermoen

Oslo Lufthavn - Gardermoen tar emot många flyg ifrån hela världen

Oslo flygplats Gardermoen ligger drygt 5 mil norr om huvudstaden i Ullensaker i Romerike. Man tog över som huvudflygplats hösten 1988 efter att den tidigare Fornebu gjort sitt. Den internationella betäckningen är för IATA OSL och för ICAO ENGM.  Totalt har man över 20 miljoner passagerare varje år, vilket gör den till Nordens näst största flygplats efter Kastrup i Köpenhamn. Den har alltså fler passagerare än Stockholm Arlanda.

Shopping och restauranger

En mycket populär aktivitet på Gardermoen brukar vara shopping. På grund av att Norge inte är medlemmar i den europeiska unionen (EU) så finns det tillgång till taxfree shopping. Det finns en av de största taxfree butikerna i hela Europa. Man kan komma över flera varor som är långt billigare än vad man hittar hemma. Utbudet av restauranger är stort och man kan få det mesta man kan tänka sig. Det finns både lite finare restauranger och snabbmatskök. Hur länge du har tid att sitta ner kan variera stort och därför kan ett brett utbud vara mycket bra. Skulle du bara vilja ta en kopp kaffe finns det givetvis även några caféer.

Transporter

På Gardermoen finns det över 15 000 parkeringsplatser och många väljer därför att sätta bilen här. Det finns flera parkeringshus och de är de flesta på gångavstånd till terminalen. Man erbjuder även uteparkeringar men de ligger lite längre bort. Därför har man ordnat att det regelbundet går shuttlebussar fram och tillbaka. Man behöver inte vänta särskilt länge och detta alternativ kan många gånger vara precis lika bra om inte billigare.

Man har flera olika möjligheter att ta sig in till Oslo. Förutom bil och taxi finns även flygbuss och tåg. För de som vill åka tåg kan man välja mellan Flytoget och Regiontåg. Skillnaden är att regiontågen går på sträckan Skien – Oslo – Lillehammer – Trondheim och stannar vid Oslo lufthavn. Flytoget går mellan stationerna Drammen, Asker, Sandvika, Lysaker, Skøyen, Nationaltheatret, Oslo S og Lillestrøm.

Transport

Officiell hemsidaOslo lufthavn

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/oslo/oslo-flygplats-gardermoen/