Museum i Oslo

För den kulturellt intresserade finns det gott om museum i Oslo som är värda ett besök både kända och mindre kända. Bland annat har diktaren Henrik Ibsen och konstnären Edvard Munch var sitt museum som är dedikerade till dem. Om du hellre vill se bredare utställningar om design, konst och arkitektur skall du bege dig till Nasjonalgalleriet. För den som är intresserad av Thor Heyerdahls äventyr finns Kon-Tiki Museet som visar hur norrmannen genomförde sin tur med flotten Kon-Tiki. För den historiskt intresserade finns Oslo Bymuseum som visar på stadens historia.

Nasjonalgalleriet

Nasjonalgalleriet är kanske Oslos mest kända. Det öppnade upp sina dörrar för allmänheten så sent som 2005. Man var då en sammanslagning för Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Samtidskunst och Nasjonalgalleriet. Idag finns det både tillfälliga och permanenta utställningar. Fokuset är på konst, design och arkitektur. Några av de spännande fasta uställningarna visar design under 1900-talet och samlingar av glas och keramik.

Universitetsgate 33

Ibsenmuseet

Givetvis har den norske diktaren Henrik Ibsen ett alldeles eget museum i Oslo. Du hittar det passande på Henrik Ibsens gate. Ibsen levde mellan 1828 och 1906 och räknas som en av de främsta i Norges historia. I museet finns det en rad utställningsföremål som handlar om hans liv och inredningen i hans bostad är faktiskt bevarad.

Henrik Ibsens gate 26

Kon-Tiki Museet

För de flesta är ordet Kon-Tiki mycket välkänt men kanske inte i lika stor utsträckning i Sverige. Kon-Tiki var nämligen den flotte som Thor Heyerdahl byggde för att bevisa hur folkvandringarna kunde ske på Stilla havet. Denna seglats skedde 1947 och på Kon-Tiki museet kan du lära dig mer om denna resa. Tanken var att inte använda något av de moderna verktyg som finns och man fick absolut inte använda spik under konstruktionen.

Bygdøynesveien 36

Munch Museet

Norrmannen Edvard Munch är kanske mest känd för sin målning Skriet. I Oslo finns det ett Munch museum som skildrar den berömde konstnären. Museet ligger i den vackra Tøyenparken något nordöst om Oslos absoluta centrum.

Tøyengata 53

Oslo Bymuseum

I Frognerparken hittar du Oslo Bymuseum som har utställningar om själva staden Oslo. Museet grundades i början av 1900-talet av Fritz Holland och gruppen – Det gamla Christiania. På den tiden var nämligen Oslo känt under namnet Christiania. Efter att man sett utställningar finns förutom ett café även en butik.

Frognerveien 67

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/oslo/museum-i-oslo/