Holmenkollen

Nordväst om Oslos centrum ligger friluftsområdet Holmenkollen. Detta är faktiskt hela Norges mest besökta turistattraktion. Området ligger på en bergsrygg och den högsta punkten är faktiskt hela 588 meter över havet. Under vinterhalvåret kommer ett stort antal turister och norrmän för att åka skidor och njuta av den fantastiska naturen. Det finns gott om preparerade skidspår som håller absolut högsta klass. Förutom längdskidor finns även en backhopparbacke. Historiker menar att det faktiskt avhölls backhoppstävlingar här redan på slutet av 1800-talet. Inför hemma VM 2011 i backhoppning så byggde man om den stora hoppbacken.

Genom åren har Holmenkollen stått som värd för flera stora idrottsevenemang. Redan 1952 var Oslo värd för de olympiska spelen. Den gången var Holmenkollen huvudsäte för många tävlingar. Förutom detta har man stått som värd för VM i längdskidor flera gånger om. Ett mycket lyckat arrangemang skedde så sent som 2011. De nu mycket populära sporten skidskytte har haft tävlingar på Holmenkollen. När det vankas tävlingar brukar det komma en stor publik och det betyder folkfest. Norrmännen älskar sina idrottsstjärnor och ser gärna evenemangen live.

På området finns ett skidmuseum som faktiskt räknas till världens äldsta för just längdskidor. Mannen bakom stora delar av denna samling var norrmannen Hjalmar Welhaven. En annan populär plats på skidområdet är Holmenkollen kapell. Den nuvarande kyrkobyggnaden är ifrån 1996 då man var tvungen att bygga nytt på grund av en brand. Idag är det en mycket populär plats att gifta sig på.

Att ta sig till Holmenkollen ifrån Oslo centrum är faktiskt inte så svårt. Man hoppar bara på tunnelbanelinje 1 mot Frognerseteren och hoppa av vid stationen Holmenkollen. Ifrån stationen tar det runt 5 minuter att gå den sista biten. Tunnelbanan går regelbundet så man behöver inte passa några tider.

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/oslo/holmenkollen/