Köra bil i Norge

Ett bra och enkelt sätt att se och uppleva något under sin semester kan vara att själv köra bil i Norge. Dessutom finns det många turister som campar och har med sin husvagn. I Norge har man i över 70 år använt sig av bompeng eller vägtullar. Det finns drygt 50 olika stationer och om man vet att man skall köra bil i landet kan man registrera sitt kreditkort i förväg, så går det betydligt snabbare att köra förbi. Hastighetsgränserna är något annorlunda jämfört med Sverige och var alltid uppmärksam på var du befinner dig och vad som gäller just på den platsen. Generellt gäller följande hastighetsgränser:

  • Vägar: 80 km/h
  • Tätbebyggt område: 50 km/h
  • Bostadsområden: ibland enda ner till 30 km/h
  • Motorväg: 90 – 100 km/h

Var dock uppmärksam på om du kör tyngre fordon än en normallastad bil. Då kan andra hastighetsgränser gälla för dig. I många delar av Europa behöver du inte ha något ljus tänt under dagen men precis som i Sverige gäller det i Norge att ha ljuset på. Det har visat sig att säkerheten för både bilister och gångtrafikanter blir betydligt högre med denna enkla åtgärd. Säkerhetsbälte är inte frivilligt utan obligatoriskt både i framsäte och baksäte. Under vintern måste du använda dig av vinterdäck för att få bättre grepp i vägen. Tänk på att inte tala i mobiltelefonen i ena handen under körning. Det är nämligen ett lagbrott och givetvis väldigt farligt då man tappar överblick vad som händer. När du kör i Norge så räcker det med ditt svenska körkort. Tänk bara på att ha med dig körkort, röd varningstriangel, reflexväst, snökedjor och trafikförsäkring. Just en giltig trafikförsäkring är obligatoriskt och det är absolut bäst att du har den med under din bilfärd.

I huvstaden Oslo och Trondheim finns det sträckor i de centrala delarna där man måste betala en mindre avgift om man har dubbdäck. Anledningen att man tar ut denna summa är för minska de föroreningar som uppkommer genom att små miljöfarliga partiklar sprids i luften.

Att ha snökedjor kan givetvis vara guld värda om vädret ställer till det. Om du vet att du reser i kargt klimat så se till att ha varma filtar, mobiltelefon, snöskyffel, ficklampa och kanske en termos med något varmt. I värsta fall kanske man behöver spendera natten i bilen innan man kan få hjälp. Givetvis behöver du inte allt detta under de soliga och varma sommarmånaderna, men under vintern tänk efter och planera.

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/kora-bil-i-norge/