Hurtigruten

Många menar att båtturen Hurtigruten är världens vackraste då den bland annat visar de fantastiska norska fjordarna. Längs en del kustremsor är det till och med omöjligt att köra bil och därför är enda chansen att få se denna natur med egna ögon att åka båt.

Den första turen skedde redan 1893. På den tiden var det mycket svårt att transportera gods från södra delarna av landet upp till Nordnorge. Enklaste vägen var till sjöss och den 2 juli 1893 gick första båten ifrån Trondheim till Hammerfest. Glädjen var stor att man äntligen fått en förbindelse som man kunde lite på.

Bergen – Kirkenes

Idag är det klassiska sträckan att åka ifrån Bergen i söder upp till Kirkenes i norr. Redan 1898 började man utgå ifrån Bergen och 1953 gick alla turer mellan just Bergen och Kirkenes. Sträckan är drygt 2500 sjömil. Man behöver dock inte ta hela turen om man inte vill. Det finns möjligheter att hoppa på mitt i turen och därmed kan man få resan till ett billigare pris.

Under din resa finns det många möjligheter att åka ut på utflykter. Givetvis kan man stanna på båten om man hellre bara vill ta det lugnt och njuta av färden. Några exempel på utflykter är åka hundsläde, stadsvandring i Trondheim och åka skoter.

Priset skiljer sig mycket beroende på vilken standard man väljer på boende, när man reser och om man önskar att åka hela sträckan. Det kan löna sig att fundera vad som passar just dig.

Totalt är det 34 olika hamnarna och de är Bergen, Florø, Måløy, Torvik, Ålesund, Molde, Kristiansund, Trondheim, Rørvik, Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna, Ørnes, Bodø, Stamsund, Svolvær, Stokmarknes, Sortland, Risøyhamn, Harstad, Finnsnes, Tromsø, Skjervøy, Øksfjord, Hammerfest, Havøysund, Honningsvåg, Kjøllefjord, Mehamn, Berlevåg, Båtsfjord, Vardø, Vadsø och Kirkenes.

Nyttiga tips

En sak är säker att de vyer och landskap du kommer uppleva på din tur med Hurtigruten är enastående. Därför så bör du komma ihåg din kamera och kikare. Man kanske inte tror att det finns så mycket att titta på men då har man fel. När båten åker in i fjordarna finns det massor av bergslandskap och djur att uppleva. Tänk även på att ha ordentliga kläder med dig. Vindtäta plagg är alltid bra då det kan blåsa och du vill säkert vara utomhus. Under din tur som kan du välja att göra utflykter och då kan det vara bra att ha passande skor som tål påfrestning. Under vinterhalvåret kan temperaturen variera mycket men ligger oftast mellan + 2 till – 10.

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/hurtigruten/