Hemsedal

Inte långt ifrån den svenska gränsen ligger Hemsedal som många menar kanske har norra Europas bästa skidanläggning. Du hittar kommunen i Buskerud fylke och här bor det nästan 2 500. Varje år kommer det hit ett stort antal turister från både Sverige och Danmark. Givetvis så är det även ett favoritresemål för norrmännen själva.

Hemsedal ligger mellan Norges två största städer Oslo och Bergen. Därför är det många norrmän som har denna skidort inte allt för långt borta. Man brukar säga att vintersäsongen varar mellan november och maj. Totalt har Hemsedal drygt 25 liftar och 50 nerfarter. Det finns två olika skidanläggningar där Hemsedal Skisenter är det klart största med 21 liftar och 46 nerfarter. Här finns backar för alla och du kan själv välja vilken svårighetsgrad som passar dig bäst. Om man hellre åker snowboard finns olika anläggningar där du kan utveckla dina färdigheter. Den något mindre skidanläggningen kallas för Solheisen Skisenter. Centret ligger bara drygt 1 mil ifrån sin granne Hemsedal Skisenter och har tre liftar och sex nerfarter. Hit kommer många som önskar lite mer lugn och ro. Det är inte alls lika mycket folk, men man kan ändå njuta av skidåkning av högsta klass.

Hemsedal Skisenter är ett paradis för barnfamiljer. Man har satsat mycket för att anpassa sig för just barnfamiljernas behov. De allra minsta kan få vara med och leka och lära sig åka alpint. Om barnen dock inte vill åka skidor utan hellre leka i snön finns Lynxland. Om du som förälder behöver några timmar för dig själv i backen så finns det även ett dagis där man kan få barnpassning ett par timmar. Dagiset tar emot barn så små som sex månader.

Liftkortet som du köper i Hemsedal inkluderar skidåkning i de två olika skidanläggningarna. Om du beställer ditt liftkort via internet så kan du dessutom få rabatt. Du måste dessutom ha ett SkiPass som dock inte kostar särskilt mycket. Om du återvänder till Hemsedal kan du dessutom återanvända det.

När (om) du tröttnat på att ge dig ut för backen så finns det andra aktiviteter du kan prova. Bland annat kan man åka längdskidor på de drygt 12 mil preparerade spår som finns. Andra exempel på aktiviteter är åka hundspann, isklättring, åka hästsläde och bergsklättring.

Efter en dag i backen finns det flera restauranger och pubar du kan besöka som till exempel Hemsedal café, Garasjen och Skistua. Givetvis finns det flera bra restauranger för barnfamiljer som är något mer lugna och som är vana att ta hand om de minsta.

Kort fakta

  • Vintersäsong november till maj
  • Två olika skidanläggningar i Hemsedal Skisenter och Solheisen Skisenter

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/hemsedal/