Camping i Norge

Det finns många möjligheter för camping i Norge och för de som vill bo nära naturen är detta ett utmärkt val. Camping har generellt blivit allt mer populärt hemma i Sverige och varför då inte passa på att åka över till vårt grannland Norge? Det finns gott om bra campingplatser och det är bara bestämma sig för var i landet man önskar att ha sin semester.

Om du besöker campingplatser är det generellt en bra ide att ha med sig sitt eget tält. Ofta finns det nämligen inte möjlighet att hyra på plats. Om du däremot redan vet var du skall åka innan din semester passa på och ring till campingplatsen och fråga om man kan hyra. Chansen är att just de har och då slipper du köpa nytt. Öppettiderna varierar kraftigt från de stora som har dygnet runt service till de mindre som oftast öppnar runt 07:00 och stänger 23:00.

I Norge så har man en gemensam klassificering av sina campingplatser där man tilldelar 1 till 5 stjärnor beroende på standard.

1 stjärna

Här har campingplatsen en tydlig infart med välskötta vägar och byggnader. Det sker en daglig tillsyn och på området skall det finnas informationstavlor. Om man skulle behöva så har man förstahjälpenmaterial. Postservice skall ingå. Andra bekvämligheter som ingår är toalett, tvättmöjligheter, spillvattenplats, eluttag, kokmöjligheter, handfat och diskho med uppvärmt vatten.

2 stjärnor

Har campingplatsen 2 stjärnor ingår samma som ovan och dessutom skall det finnas en tavla med information och besked när det är bemannat. Belysning vid de olika serviceplatserna. Duschen, tvätthon och disken skall ha varmt vatten. Man skall kunna laga mat under tak och för de som behöver för sin husbil skall det ingå en plats för att tömma kemtoaletten.

3 stjärnor

När en camping har 3 stjärnor ingår det som står ovan och personal mellan 09:00 och 22:00 i en reception. Vägarna skall ha belysning och kiosk skall finnas i området. Andra bekvämligheter är omklädningsrum med varmt vatten, lekplats, torkmöjligheter för kläder och ett skötrum där du kan ta hand om dina minsta.

4 stjärnor

Campingen med 4 stjärnor har de som ovan och dessutom en nattvakt som gör att man kan känna en ytterligare trygghet. När du skall sköta din personliga hygien finns tvålautomater, bastu och handikapptoaletter. Man skall bistå med valutaväxling om det skulle behövas. Andra bekvämligheter är gatukök, cafeteria, grill och ett sällskapsrum. Om du behöver tömma ditt spillvatten från husbilen finns det tankar på området. Allt detta skall vara inhägnat från omgivningen.

5 stjärnor

Slutligen om en camping har 5 stjärnor ingår allt som står ovan men dessutom vaktbostad, butik, restaurang och möjligheten att betala med kreditkort. Om du har en husvagn skall du kunna ansluta avlopp och vatten.

En annan detalj som kan vara bra att veta är att i Norge ingår i princip samma allemansrätt som i Norge. Detta betyder att man kan vistas på all mark som inte är odlad men då skall marken inte ligga intill ägarens bostad. Ditt tält alternativt husvagn får inte ligga närmare än 150 meter från närmaste hus och du får inte övernatta på parkeringsplatser. Om du hittar en plats du vill stanna på kan du göra det i högst två dygn, ett undantag är om du befinner dig i höga bergsområden då får du nämligen stanna hur länge du själv önskar.

Kort fakta

  • Öppettider vanligen 07:00 – 23:00
  • Man klassificerar campingplatserna med stjärnor, där man kan få mellan 1 till 5 stjärnor beroende på standard

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/camping-i-norge/