Bergen

Tågsträckan mellan Oslo och Bergen kallas för Bergensbanen och är otroligt vacker. - Fotograf Rolf M Sørensen All rights reserved NSB

I sydvästra Norge ligger landets näst största stad Bergen. Här bor det drygt 260 000 invånare. Läget precis vid havet i Västnorge gör det till en av de regnigaste städerna i hela Europa. Varje år tar man emot över 2000 mm regn och därför njuter Bergenborna särskilt när solen tittar fram. Bergen ligger annars i Hordaland fylke, vilket motsvarar våra län. Historiker menar att namnet Bergen kommer ifrån ordet Bjørgvin, som skulle betyda bergsängen. Det var faktiskt först på 1830-talet som Oslo växte sig större än just Bergen.

Bergens läge inne i en fjord med omkringliggande bergstoppar gör att det nästan blir sagolikt vackert. Kommer man upp på någon av höjderna och ser ner mot staden så förstår du varför norrmännen tycker denna stad är en av de vackraste i hela Europa. På grund av det speciella läget med skyddande bergstoppar inne i fjorden har Bergen kunnat växa sig stark som en hamnstad. Genom historien har just fartygsnäringen varit den klart viktigaste.

Det finns flera berömda sevärdheter i staden och en av de mest besökta är stadsdelen Bryggen. Här finns fastigheter som FN’s organisation UNESCO ansett så betydelsefulla att man tog med det på sin världsarvslista 1979. En annan omtyckt sevärdhet är Akvariet som huserar ett stort antal arter av fiskar, men även sälar och pingviner. Denna aktivitet brukar vara särskilt uppskattad av barnen. På Bergens konstmuseum finns samlingar som är internationellt erkända. Bland annat hittar du betydande verk Edvard Munch och delar av Rasmus Meyers samlingar. Förutom detta har man även beskåda verk som sträcker sig från 1300-talet till vårda dagar. För den kulturellt intresserade finns även Bergen domkyrka.

När du befinner dig i Bergen så skall du givetvis besöka en fiskerestaurang. Man får in de dagliga fångsterna och det finns inte mycket som slår färsk fisk. De flesta restauranger är koncentrerade mellan stadsdelarna Nygård och Bryggen. Nere vid berömda Bryggen finns många av de mysiga fiskerestaurangerna. Förutom fisk så serverar man ofta soppa i Bergen och de brukar vara sagolikt goda.

Inne i Bergen domineras kollektivtrafiken av bussar. Man köper biljetter utifrån ett system med zoner. Om man som turist bara vill strosa runt i den pittoreska stadskärnan rekommenderas dock att promenera. Mellan Oslo och Bergen går även en mycket vacker tågsträcka.

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/bergen/