Åka tåg i Norge

Copyright NSB - Fotograf Rolf M Sørensen

Norge är ett avlångt land med fantastisk natur. Ett bra och enkelt sätt att få uppleva landskapet kan vara att åka tåg. Att resa med tåg är dessutom ett miljövänlig alternativ om man jämför med bil. Totalt över 300 mil järnväg som sträcker sig ifrån södra delarna enda upp till norr om polcirkeln. Tågtrafiken i Norge sköts av NSB eller Norges Statsbaner. Om du är ute i god tid så kan du hitta billiga biljetter då man har ett visst antal till minipris. Här är det helt enkelt först till kvarn som gäller. Det finns en rad olika biljettyper och du kan få olika former av rabatt beroende på om du är student, pensionär, barn eller har en synnedsättning. Kom bara ihåg att ta med legitimation då detta kan krävas för många av de olika biljettyperna. Enklaste sättet att se om just du är berättigad att få billigare pris är att surfa in på Norges Statsbaners hemsida.

Till Oslo går det direkttåg både från Stockholm och Göteborg. Ifrån centralstationen i den norska huvudstaden kan du senare åka vidare ut i landet.

Bergensbanan

Den kanske mest kända och vackraste tågsträckan går mellan huvudstaden Oslo och Bergen. I dagligt tal kallas den för Bergensbanan. Under din resa passerar du den höga bergsplatån Hardangervidda. Sträckan går högt över havet och Hardangervidda är faktiskt den högst belägna bergsplatån i hela Europa. När du är som högst befinner du dig 1 222 meter över havet vid Finse. Det finns gott om tid att njuta av naturen och de spektakulära vyerna då sträckan tar drygt 7 timmar. Längs Bergensbanan finns det även en rad skidbyar som många hoppar av vid. Ett trevligt sätt att ta sig till sin skidsemester kan alltså vara att åka tåg. Då kombinerar du den fantastiska naturupplevelsen med fart och lek i backen.

Copyright NSB Fotograf Rolf M Sørensen

Flåmbanan

En annan mycket populär sträcka är Flåmbanan som går mellan Myrdal och byn Flåm. Detta är faktiskt en av de mest spektakulära tågsträckorna i världen de den går längs branta bergssluttningar. Upplevelsen har gjort att det idag är en populär turistattraktion bland tågentusiaster. Sträckan är totalt drygt 20 km och har en halv miljon resenärer per år.

Permalänk till denna artikel: http://norway.nu/aka-tag-i-norge/